Ce nu stiai despre Aeroportul International Avram Iancu din Cluj

Ce nu stiai despre Aeroportul International Avram Iancu din Cluj

iulie 16, 2016
/ / /

In zilele noastre un aeroport prezent in oras este o facilitate a carei importanta nu poate fi contestata. Alaturi de alte orase importante din tara, precum Bucuresti, Iasi, Bacau, Targu Mures sau Timisoara, Cluj-Napoca se bucura de un aeroport care opereaza curse la nivel international,Aeroportul International Avram Iancu. Cateva detalii din istoricul si utilizarea aeroportului va oferim in cele ce urmeaza.

La data de 1 aprilie 1932 a fost fondat aeroportul din Cluj, la initiativa Ministerului Roman al Industriei si Comertului. Inainte de a fi construit in forma apropiata de cea cunoscuta de noi astazi, principalele operatiuni aveau loc intr-o alta locatie, respectiv aeroportul militar Someseni, care a fost fondat cu 4 ani mai devreme.

Daca pe atunci accesul catre aeroport era destul de dificil, situatia in prezent este mai mult decat favorabila calatorilor si turistilor care aterizeaza sau decoleaza de pe Aeroportul International Avram Iancu Cluj. Compania noastra va pune la dispozitie servicii de inchirieri auto, direct din aeroport, pentru ca sederea dvs. sa fie cat mai placuta in timpul concediului, pentru ca dvs. sa puteti avea acces la un mijloc rapid si rentabil de transport, in cele mai bune conditii. Dispunem de o flota diversificata de autoturisme, ce pot sa indeplineasca orice exigente, in asa fel incat preferintele sa fie multumite in egala masura pentru clientii romani, cat si pentru cei straini.

aerodromul militar din someseniPoate ca unii se intreaba daca aeroportul din Cluj a fost dintotdeauna aeroport international. Se pare ca da, pentru ca
primul zbor ce a devenit regulat, cu ruta Praga-Cluj-Bucuresti, a avut loc in anul 1933, doar la un an dupa deschidere.

Initial, avioanele ce erau folosite pentru transportul pasagerilor erau de dimensiuni reduse, avand doar 8 locuri. Odata cu extinderea rutelor de zbor, a crescut insa si numarul persoanelor transportate, incepand din 1935 adaugandu-se chiar si zboruri interne. Avioanele ce operau la acel moment aveau 2 motoare si 14 locuri pentru pasageri.

Aeroportul s-a dezvoltat treptat, numarul de angajati a crescut, iar in anul 1939 a fost inaugurat chiar si un terminal pentru pasageri. De la 6 angajati, cat avea initial, s-a ajuns la un numar de 16, iar numarul de pasageri a crescut considerabil odata cu deschiderea terminalului.
aeroport in timpul celui de-al doilea razboi mondialCe s-a intamplat cu aeroportul in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial? Fiind cel mai important din intreaga Transilvanie, a indeplinit un rol militar. Aviatia maghiara, dar si fortele aeriene germane (Luftwaffe) au tranzitat pe intreaga perioada a razboiului aeroportul, ce a fost recucerit in 1944. Din pacate, la acel moment era aproape in totalitate distrus.

Dupa razboi, lucrarile de consolidare si modernizare ale aeroportului din Cluj au continuat. Anii ’60-’70 au marcat inaugurarea noului terminal de pasageri, modernizat in totalitate, dar si dotarea aeroportului cu echipamente de securitate suplimentare.

noul terminal aeroport cluj Daca o perioada indelungata de timp, aeroportul din Cluj a fost destinat exclusiv calatorilor, dupa anul 1996 acesta a fost deschis si transporturilor cargo de nivel international. Odata cu trecerea timpului au mai avut loc imbunatatiri ale aeroportului, de la extinderea pistei pana la constructia unui nou terminal pentru pasageri, destinat atat curselor aeriene interne, cat si externe.

 

 

Sursa:Youtube

Poate ca stiati sau nu, insa cea mai recenta imbunatatire a aeroportului din Cluj este deschiderea unei biblioteci, o zona de recreere plasata intre terminale, unica in Romania. In acel timp de asteptare pana la decolare sau cel de dupa aterizare si pana la gasirea unei metode de transport pana la destinatie, pasagerii au ocazia sa se relaxeze si sa citeasca volume si carti in limba romana, engleza sau franceza.

Dupa tot acest timp, dupa toate incercarile prin care a trecut, aeroportul din Cluj si-a pastrat statutul de cel mai important aeroport transilvanean. Serviciile de care pot beneficia calatorii aici sunt ireprosabile, iar ca o completare a serviciilor oferite de acest aeroport, puteti apela la serviciile oferite de RINO rent a car. In acest fel orice calatorie veti intreprinde, indiferent de scop, va fi lipsita de grija transportului.

Nu va trebui sa va mai bazati pe transportul public, pe rude, cunostinte sau prieteni pentru a fi preluati sau adusi la aeroport. RINO rent a car va ofera posibilitatea de a inchiria direct de pe aeroport – pentru mai multe detalii accesati website-ul www.rino-rent-a-car.ro sau contactati telefonic unul dintre consultantii nostri.

Comments are closed.