Cutie de viteze automata vs manuala: Care dintre acestea reprezinta cea mai buna optiune?

Cutie de viteze automata vs manuala: Care dintre acestea reprezinta cea mai buna optiune?

decembrie 6, 2022
/ / /

cutie automata

Experienta ta la volan depinde foarte mult de tipul cutiei de viteze alese. Toata lumea isi doreste sa poata conduce cu mai putin stres sau chiar deloc, dar acest fapt este imposibil, cel putin in orasele mari, deoarece sunt supraaglomerate.

Ei bine, acum ai posibilitatea de a-ti usura toate drumurile la orele de varf, cu ajutorul unei cutii automate de viteze, iar daca nu doresti o intretinere suplimentara, pentru tine exista cutia manuala. Diferentele si atuurile fiecareia dintre acestea nu au fost niciodata mai clare ca pana acum.

Tot ce trebuie sa stii este ca alegerea ramane mereu la latitudinea ta, luand totodata in considerare si stilul in care iti place sa conduci.

Cuprins

 1. Cutie manuala sau automata? Tot ce trebuie sa stii despre acestea

Cutiile de viteze automate se regasesc din ce in ce mai des pe majoritatea modelelor de masini. Fiecare dintre aceste modele noi vin si in variante automate si poate deveni destul de derutant sa faci o alegere in privinta cutiei de viteze.

Este o decizie de lunga durata si trebuie sa iei multe variabile in calcul. precum consumul sau costurile de intretinere, pentru ca aceste costuri suplimentare variaza in functie de model si de cutia de viteze. Asa ca este bine sa fii informat inainte de a lua acesta decizie importanta.

1.1. Caracteristicile unei cutii manuale vs automate

O masina ce dispune de o cutie de viteze manuala reprezinta modelul clasic pe care il stie toata lumea. Aceasta are 3 pedale:

  • ambreiajul
  • acceleratia
  • frana

Fiecare dintre acestea are rolul ei prestabilit. In prezent, existand multe funcții ce faciliteaza modul in care se conduce o masina manuala, deoarece este destul de greu pana te obisnuiesti. Sub multa presiune, fapt ce este foarte comun la orele de varf, motorul tau se poate opri.

De aceea, odata cu cresterea pupularitatii cutiei de viteze automate, masinile manuale au primit o multime de imbuntatariri precum:

  • sisteme anti-stall – care accelereaza motorul automat la oprirea involuntara
  • sistemul start-stop – care porneste motorul automat la apasarea ambreiajul daca masina e scoasa din viteza la un semafor sau in stationare

O masina cu o cutie de viteze automata are doar 2 pedale, acceleratia si frana, care sunt acolo doar pentru a controla viteza, deoarece schimbul de viteze al masinii este controlat intern de ea. Nu mai exista ambreiaj si de aceea o masina automata se conduce mult mai usor decat una manuala, reprezentand un mare avantaj in orasele foarte aglomerate.

1.2. Consumul unei masini cu cutie manuala vs automata

Consumul este una dintre cele mai importante caracteristici de care o masina poate dispune. De aceea este bine sa te informezi si despre aspectul consumului inainte de a achizitona o masina.

Regula general valabila este ca masinile automate consuma mai mult decat cele manuale, dar exista si variatii individuale in fiecare dintre aceste categorii, insa regula se mentine.

1.3. Costurile de intretinere cutie manuala vs cutie automata

Masinile cu transmisie manuala sunt cu mult mai putin complicate decat variantele lor automate. Asadar, sunt mult mai ieftine de intretinut. Discrepanta mare dintre costurile unei revizii sunt reprezentate de diferentele dintre manopere.

Sistemul de transmisie al unei masini automate este foarte complex, comparativ cu varianta sa manuala, asa ca si pretul va fi pe masura. In plus, masinile cu cutie automata necesita rezivii mai dese decat cele manuale. Asadar, vei cheltui mai mult cu o asemenea masina.

cutie manuala

2. Avantajele si dezavantajele unei masinii manuale vs automate

Este foarte imporant sa iei la cunostinta toate detaliile ce ar putea sa-ti influenteze experienta conducerii unei masini, pentru ca pana la urma trebuie sa te simti bine în masina.

Experienta conducerii celor doua modele este foarte diferita, avand totodata si cateva asemanari. Ce este cert, insa, este ca fiecare dintre acestea vine cu avantajele si dezavantajele ei si este bine sa le stii pe toate inainte de a lua o decizie.

2.1. Avantajele unei cutii de viteze manuale vs automate

Modul in care se conduc aceste doua tipuri de autoturisme este foarte diferit unul fata de celalalt, asa ca este normal ca fiecare cutie, fie ea manuala sau automata sa aiba atuurile si neajunsurile ei.

Asadar, iata avantajele unei cutii de viteze manuale:

  • Soferul detine controlul total al masinii – datorita ambreiajului tu poti ajusta treptele de viteza in functie de conditiile drumului, prin acest fapt ramai mereu prezent cand esti la volan. Actiunea de mentinere a atentiei la volan este foarte importanta, deoarece in cazul in care esti distras sau neatent, poti provoca in accidente. Totodata, totul este mai dinamic si animat datorita manetei de schimbator de viteza cu care schimbi treptele de viteza.
  •  Pretul accesibil – de cele mai multe ori, pretul variantei manuale este mult mai accesibil decat al variantei automate, pentru ca aceasta cutie de viteze are un sistem de transmisie mai simplu comparativ cu cel automat. Chiar daca pot exista mai multe dotari pentru a automatiza masina, pretul acesteia va ramane sub pretul unei masini cu cutie de viteze automata.
  • Intretinerea mai putin costisitoare – dupa cum a fost mentionat si la punctul anterior din articol, intretinerea este mai ieftina datorita partilor componente mai simple si a manoperei mai putin solicitante.
  • Consumul redus – masinile manuale sunt in general mai ergonomice si eficiente pe toate tipurile de drumuri, fie ele asfaltate sau pietrutite, fie uscate sau umede.

Acum ca ai avut posibilitatea de a lua la cunostinta avantajele unei masini manuale, a venit momentul sa le stii si pe cele ale unei cutii de viteze automate:

  • Confortul – aceasta stare se instaleaza pe orice drum. Acesta masina face aproape totul pentru tine, tot ce esti nevoit tu sa faci este sa accelerezi sau sa incetinesti si sa tii banda. Mai nou, nici nu mai trebuie sa fii prea atent la benzi pentru ca pe modelele de masini iesite recent pe piata auto este instalat sistemul line assist, care tine banda in locul tau si te avertizeaza cand esti pe cale sa o depasesti.
  • Usurinta cu care se conduce – chiar daca intern masinile automate sunt foarte complicate din punct de vedere tehnic si mecanic, pentru soferi sunt mult mai simple. Lipseste chiar o pedala, comparativ cu modelul manual, deci sunt foarte bune pentru incepatori sau pentru persoanele carora li se pare ca stilul de condus al unei masini cu cutie de viteze manuala este prea complicat.
  • Plecarea de pe loc – nu mai trebuie sa-ti faci griji la plecarile de pe loc chiar si din rampa sau panta, indiferent de gradul lor de inclinare.
  • Nu se mai opreste motorul – deci nu vei mai fi claxonat la semafor daca ti se opreste motorul la pornire.

2.2. Dezavantajele unei masini cu cutie de viteze manuala sau automata

Fiecare dintre aceste variante pentru cutia de viteze prezinta o serie de dezavantaje. Asa ca, uite dezavantajele unei cutii de viteze manuale:

  • Lipsa confortului si prezenta permanenta a stresului – intr-un mediu foarte aglomerat este foarte greu sa-ti mentii cumpatul si asa apar greselile pentru care esti taxat foarte rapid de ceilalti participanti la trafic. Faptul ca trebuie sa intreprinzi mai multe actiuni in acelasi timp debusoleaza multi soferi. Este recomandat sa nu existe foarte multi factori suplimentari de stres intr-o zi, iar mersul cu masina la orele de varf te streseaza cat pentru o saptamana, acesta fiind motivul principal pentru care se trece la cutie automata.
  • Uzura ambreiajului – este cea mai comuna procedura pe care un mecanic o face, totodata fiind si destul de costisitoare. Acesta se uzeaza foarte usor, deoarece este cea mai folosita pedala la masinile manuale. Cu ea schimbi viteza, franezi si pleci de pe loc. Sunt foarte multe roluri pentru o singura pedala.
  • Plecarile de pe loc sunt mult mai grele – dupa ce ai inteles cum functioneaza cutia manuala, plecarile de pe loc nu reprezinta o provocare, insa daca adaugi in ecuatie si o inclinare a drumului, atunci misiunea de a pleca de pe loc poate sa devina una destul de grea.

Nici masinile automate nu sunt lipsite de dezantaje, deoarece prezinta:

  • Intretinerea foarte scumpa – pe langa faptul ca au nevoie de vizite periodice la mecanic, sistemul lor de transmisie este mult mai complicat decat la o masina manuala, deci mult mai scump.
  • Consumul ridicat de combustibil – acesta reprezinta un impediment pentru multe persoane ce nu au posibilitatea de a-si permite mai multe costuri suplimentare ale masinii. Diferenta nu este uriasa, dar se poate resimti in portofel foarte usor.
  • Acceleratia lenta – exista modele care sunt dotate cu diverse moduri de a accelera, insa variantele care sunt mai accesibile dispun din pacate de acceleratii slabe, pe care le vei resimti foarte mult in depasiri.
  • Probleme la pornirea pe zapada sau pe drum noroios – aceste masini sunt mai greu de pornit in conditii nefavorabile si iti vor da probleme in zilele reci de iarna.

3. Cum sa alegi masina de inchiriat in functie de cutia de viteze?

cutie de viteze automata

In majoritatea marilor orase din Romania sunt acum disponibile servicii de tipul rent-a-car. Spre exemplu poti inchiria chiar acum online o masina de tip rent-a-car in aeroportul din Cluj Napoca sau chiar aeroportul din Targu Mures, acestea fiind 2 dintre posibilitatile valabile.

Este foarte important atunci cand alegi o masina sa cantaresti foarte bine optiunile pe care le ai la dispozitie. Trebuie sa stii foarte bine avantajele si dezavantajele dintre cutiile de viteze manuale si automate.

O masina automata iti va face condusul mult mai usor, fiind capabila sa schimbe singura vitezele, astfel nu ai de ce sa-ti faci griji la volan. Acestea au un principiu foarte simplu de functionare, avand doar 2 pedale si maneta cu care poti pune in masina in modul parcare, marsarier, condus normal sau sport.

In general, inchirierea de masini manuale este mai ieftina decat daca ai inchiria una automata. Deci pentru persoanele care se simt destul de sigure pe ele ca sa poata conduce o masina manuala pe tot parcursul inchirierii, diferenta de costuri se poate resimti. In plus, acest tip de masini consuma si mai putin carburant, deci inca o reducere de costuri.

In concluzie, dezbaterile pe tema ‘cutie manuala vs automata’ sunt inca de actualitate, starnind uneori reale pasiuni in randul celor doua tabere de soferi: cei care prefera cutiile manuale si cei care prefera cutiile automate.

Ideea principala ramane ca poti sa conduci ceea ce-ti place si te face sa te simti mai in siguranta in spatele volanului. Important e sa ajungi in siguranta acasa la cei dragi.

Sursa foto: unsplash.com

Comments are closed.