Targu Mures este un oras ce atrage multi turisti datorita istoriei pe care reuseste sa o pastreze vie prin intermediul obiectivelor turistice, precum si a cladirilor de-a dreptul fascinante din punct de vedere arhitectural. Pe langa faptul ca acest loc este plin de viata datorita studentilor, vizitatorii nu ezita sa poposeasca in acest loc cel putin pentru cateva zile. Acest lucru se intampla pentru ca privelistile demne de admirat si de fotografiat sunt numeroase, iar o zi nu este suficienta pentru a le putea descoperi pe toate.
Daca drumul tau se indreapta, sau cel putin trece prin Targu Mures, iti recomand sa nu lasi aceasta ocazie sa treaca lejer pe langa tine. De ce? Pentru ca, vizitand acest loc, vei reusi sa descoperi o parte din amprentele lasate de timp in acest oras, amprente care s-au pastrat pana in prezent.
- Monumentul latinitatii – Pasionatii de istorie si de latinitate vor ramane de-a dreptul inmarmuriti in momentul in care vor ajunge in fata celor cinci
copii ale statuii lui Romulus si Remus. Aceste opere de arta au ajuns in Romania dupa Primul Razboi Mondial, timp in care Italia ni le-a oferit cadou.
Palatul Culturii – Acest obiectiv turistic reprezinta una din principalele atractii din Targu Mures si este indragit atat de copii, cat si de adulti. Cei mici sunt pur si simplu fascinati de multitudinea culorilor, iar adultii admira in detaliu fiecare colt, fereastra, rama sau usa.
Construit intre anii 1911-1913. Palatul Culturii beneficiaza de o scena mare si primitoare ce are o capacitate de 800 de locuri. In acest loc au evoluat cunoscutii George Enescu, Pablo Cassals, Jan Kubelik, David Ojsztrah, precum si multi altii.
Vitraliile ce insotesc un hol lung de 45 de metri au fost reprezentate special pentru ca Romania sa reprezinte Europa la Expozitia Mondiala de Arta Decorativa din San Francisco in anul 1914. Cu toate acestea, asta nu a mai fost posibil, avand in vedere ca a izbucnit Primul Razboi Mondial. Totusi, noi, romanii am ramas cu un obiectiv turistic de mare valoare.
In plus, la etajul trei vei gasi peste 1000 de tablouri extrem de valoroase, dar si o biblioteca in care vei gasi peste un milion de volume, dintre care un numar impresionant sunt raritati.
- Casa pe arcuri – Dupa cum sugereaza si numele, aceasta cladire este construita pe arcuri. Ideea a fost conceputa pentru ca pietonii sa aiba ocazia sa circule fara nicio problema, tocmai pentru ca sunt protejati de vant, ploaie sau alte fenomene.
Cu toate ca la inceputul secolului al XVIII-lea, aceasta era locuita de o familie, datorita faptului ca se afla in apropierea Scolii Bisericii Romano-Catolice, a fost cumparata pentru elevi. Totusi, in momentul in care un incendiu s-a produs si a ars intreg acoperisul, s-a luat hotararea de a mai construi inca un etaj. Aceste schimbari, insa si multe altele pot fi descoperite in Targu
Mures, loc in care vei avea ocazia sa admiri Casa de arcuri in adevarata sa splendoare. Important de stiut este ca arhitectura acesteia a ramas intacta, chiar si dupa trecerea anilor.
Biblioteca Teleki – Aceasta e cunoscuta ca fiind prima biblioteca publica din Romania care si-a deschis portile catre locuitori. Arhitectura de-a dreptul acaparanta a fost realizata de insusi arhitectul vienez Ignatz Schlaff.
Important de stiut este ca Biblioteca Teleki-Bolyai beneficiaza de cele mai bogate colectii de carte veche din intreaga zona a Translivaniei. Astfel, atat datorita bogatiei cladirii, insa si a deisgn-ului de-a dreptul interesant, nu trebuie sa ratezi ocazia de a admira din plin chiar si piesele de mobilier ce sunt 100% originale.
Daca inca nu ti-ai facut planuri cu privire la o vizita in Targu Mures, iti recomand sa iti iei familia si prietenii, sa inchiriezi o masina confortabila si sa pornesti la drum!