Ultimele 18 luni au fost extrem de dificile pentru industria petrolului, în conditiile în care s-a înregistrat o scadere drastica a pretului, de la un nivel de peste 100 de dolari barilul, la sub 40 de dolari în decembrie 2015.
În plus, estimarile nu sunt pozitive nici pentru 2016, analistii spunând ca nu mai exista niciun dubiu ca pretul petrolului îsi va continua declinul în contextul geopolitic actual. Unii specialisti afirma ca este posibil ca asa-numitul „aur negru” sa ajunga chiar sub nivelul de 30 de dolari, chiar si sub 20 de dolari barilul.
Analistii Goldman Sachs estimeaza ca pretul petrolului va ajunge chiar la 20 de dolari în viitorul apropiat, în timp ce economistii Saxo Bank spun ca „piata petrolului este dominata de frica”. Un reprezentant al companiei petroliere franceze Total a explicat ca rezervele de petrol vor continua sa depaseasca cererea si prin urmare cotatia petrolului nu va reîncepe prea curând sa se majoreze.
Declinul a fost, initial, unul brusc si neasteptat, iar analistii spuneau ca reducerea pretului barilului de petrol a venit în conditiile în care productia a crescut mai repede decât se estima, iar cererea s-a redus drastic, rezultând, prin urmare, un exces în ceea ce priveste stocurile la nivel mondial.
Marii producatori de petrol nu au facut nimic pentru a reduce productia, din octombrie 2014 pâna la ora actuala, si nici nu exista previziuni ca s-ar avea în vedere astfel de masuri.
O reducere a productiei ar avea un impact direct asupra cotatiei „aurului negru”, ducând la cresterea, cel putin pe termen scurt, a pretului.
Scaderea pretului petrolului ar trebui sa aiba un efect pozitiv asupra tuturor consumatorilor de energie, de la fabrici, unitati de productie, pâna la indivizii care cumpara produse care au fost fabricate mai ieftin, pe fondul unei cotatii reduse a petrolului.
Asadar, tarile din Europa ar trebui sa aiba de câstigat din preturile reduse, în conditiile în care productia si explorarile din aceasta regiune sunt extrem de reduse, comparativ cu cele de pe alte continente, iar consumul este unul ridicat.
Unii analisti afirma ca pentru europeni scaderea pretului se traduce astfel: un declin de 10% al barilului de petrol ar putea determina o crestere de 0,1% a economiei Europei.
Astfel, pretul benzinei în România a ajuns sa scada pana sub 5 lei, ajungand pana la un nivel actual de mai putin de 4,40 de lei ceea ce este echivalent in euro cu un nivel de sub 1 euro.Scaderea nu este chiar asa semnificativa, tinând cont de faptul ca, în comparatie cu anul 2014, cotatia petrolului este mai mica cu peste 70 de dolari pe baril.